onsdag, september 07, 2005

Hellre SvenssonSvensson än politik

Det var 760.000 tittare som slog på SvT 2 klockan 20.00 för att följa partiledardebatten. Men 1,2 miljoner tittare valde i stället SvT 1 med Svensson, Svensson, från 1996. Bara 1% av åldersgruppen 15-24 tittade. Högst var intresset bland de över 60år.

Varför är politik så trist? Det är uppenbart att folk inte är intresserade och det är ett stort demokratiskt problem. Det här är något vi måste göra något åt, annars kommer deokratin sakta men säkert tyna bort. Jag säger alltid till de ungdomar jag träffar i jobbet att demokrati är en färskvara som måste vinnas av varje generation. Hur ska vi då få politik intressat för unga?
  • Lyssna på ungdomarna och ta deras åsikter på stort allvar.
  • Prata om frågor som rör unga.
  • Släpp in politiker i skolan. Låt unga politiker få träffa elever och prata demokrati.
  • Vi måste släppa fram unga politiker så att de syns i tevesoffor och hörs i radio. Vi behöver unga politiska förebilder. Ha också unga utfrågare i debatter.
  • De politika partierna måste bli mordernare och anpassa sitt arbetssätt så att det lockar unga. De måste satsa på sina ungdomsförbund och tänka i nya banor.

Det viktigaste är att tänka nytt, våga testa lite nya idéer och att inte ge upp när det inte funkar på en gång. Det här kommer ta tid.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet för tillfället är ju att det är eoner kvar till valet. Redan i somras stod Axén-Olin på Södermalmstorg i Stockholm och kampanjade. Det finns inte en chans att någon kan hålla en politisk debatt levande i över ett år fram till valet.
Går man ut hårt nu har man till sist inget kvar att ge på upploppet.

Att politik framstår som trist är ju troligtvis det ständiga pajkastandet och bristen på saklig debatt.

Men det stämmer att man måste få lite förnyelse i politiken. Helst skulle man ju vilja se att sammansättningen i riksdag, landsting och kommuner speglade samhället i övrigt m a p både ålder och ursprung.

Lisa Falk sa...

Vi får hoppas intresset ökar innan valet, vilket det säkert gör. Men problemet kvarstår att de flesta unga är ointresserade.

Pajkastingen hatar jag också. Blir ofta väldigt mycket sandlåda.

Anonym sa...

http://sharazad.blogg.se/

Anonym sa...

Jag tror att det är just sandlådorna som gör dom ointresserade...
Jag menar feministpartiet kan inte ens hålla ihop inom själva partiet för sitt huvudsyfte, nämligen gemstäldhet, på grund av höger- och vänster tjafs. Klart att barn inte tror på att dom kan påverka något med sina åsikter när alla viljor MÅSTE stämma för att själva åsikten ska gå att ens genomföra på högre nivå.

Anonym sa...

Ovan vid politisk debatt.

kan någon ge några exempel på politisk pajkastning.

vänligen kas