måndag, maj 16, 2005

Kärnkraften ska vara kvar

CUF har gjort upp med kärnkraftmotståndet och har nu beslutat att verka för att inga reaktorer ska stängas politiskt efter Barsebäck 2. Jag har inte varit med i CUF och Centerpartiet så länge att kärnkraftsmotståndet varit en hjärtefråga för mig personligen och jag är glad för att vi nu har vågat ompröva ett alldeles för gammalt beslut. Jag tror inte att kärnkraft är framtidens energikälla men måste få vara kvar i brist på andra bättre lösningar.

Sverige en god chans att bli världsledande på förnyelsebar energi. Med detta marknadsinriktade tänkande kommer miljövänlig teknik bli attraktiv medan kärnkraft och annan fossil energiteknik blir oattraktiv. Därmed kommer det inte längre krävas avvecklingsbeslut i Riksdagen som medför obalanser i elproduktionen.

6 kommentarer:

Kapitali$t sa...

Trevligt att du inte är så konservativ i ditt centerpartiande att du föredrar köp av fossila bränslen från Polen och Tyskland istället för kärnkraft, som de facto bör betraktas som ”grön”. Tycker att det är bra att CUF tagit en mindre hycklande stans till kärnkraften tillskillnad från sosse-blocket. Håller dock inte med i dina åsikter om att kärnkraften är förlegad, det är bara att kolla på den enorma utveckling som ständigt pågår inom området vad gäller effektivitet och säkerhet.

Anonym sa...

Är inte så säker på att det verkligen är en mindre hycklande ställning det här, fortfarande kommer vi ha tusentals ton väldigt farliga gifter kvar.. I stort sätt för evigt, det är inte något som tyder på en fungerande teknik! En fungerande teknik skapar inte problem..

Kanske bättre att lägga de pengarna som idag läggs på forskning om hur vi ska bygga fast oss i ett ökat kärnkraftsberoende till att utveckla riktigt förnylesebara energikällor...
//Andreas

Anonym sa...

Forskning, forskning, forskning.

Vad är kvar att forska om? Vi har en lång rad förnyelsebara bränslen som fungerar. Danmark visar framfötterna både ekonomiskt och ekologiskt med vindkraft. LRF borde vara intresserade av att ställa om till ökad biomasseproduktion och vi har fortfarande sopor som inte utnyttjas fullt ut som energi utan står och läcker metan istället.

Så länge vi talar om att vi behöver mer forskning (som självfallet också är välkommet) så säger vi bara - not ready yet. Men det är det, det gäller snarare att utnyttja den teknik som finns och arbeta än mer på att få folk att upptäcka den.

Lisa Falk sa...

Jag håller med, det är dags för "a little less conversation, a little more action".

Svergie borde verkligen ta chansen att bli stora på förnyelsebar energi och då gäller det att vara med i starten.

Anonym sa...

Kärnkraften efterlämnar avfall som är så giftigt att vi ännu idag inte lyckats hitta en lösning på avfallshanteringen.

Det som är ännu värre är att det finns/byggs kärnkraftverk i oroliga delar av världen, där regimerna med hjälp av kärnkraften skaffar sig möjligheter till vapen som är förödande för hela mänskligheten.

Frågan om hållbar energiproduktion kommer inte att kunna lösas utan att frågan om hållbar energikonsumtion löses. Flera av kärnkraftsförespråkarna anser inte att konsumtionen behöver minskas...

Citytur sa...

"Danmark visar framfötterna både ekonomiskt och ekologiskt med vindkraft."

Danmark släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som Sverige. Vintertid när kraftverken går för fullt släpper enbart de danska kraftverken ut lika mycket koldioxid som hela Sverige, inklusive all vår industri och hela bilparken. Ekologiskt?

Visst har de också några vindkraft, men det är fossila bränslen som står för största delen av dansk elproduktion.

Oscar Mannbro