söndag, maj 22, 2005

Elena är så svensk

Måste bara börja med och klargöra att jag hela tiden höll på Grekland igår i schlagerfestivalen. Jag älskar tävlingen, aldrig får man klanka ner på folks utseende som då.

Det är roligt att se hur svensk Elena är nu när hon vann, nästan lika svensk som Zlatan. Det är inte lätt att bli betraktad som svensk i Sverige om man inte är blond och blåögd, det har jag många kompisar med invandrarbakgrund som kan intyga. Däremot blir det väldigt lätt att bli svensk om man vinner lite tävlingar, då har vi inga problem att räkna vem som helst till en av oss. Ludmilla är ett klassiskt exempel, ingen ifrågasatte hennes svenskhet när hon vann OS-guld men när hon sen dopades var hon allt rysk. Jag tycker det är underbart att vi har många svenska stjärnor med utländsk utseende, det är en viktig motvikt till den trista stereotypa bilden av ”invandraren” men det är ju också hemskt att man måste bli världsbäst på något för att få bli svensk, för det är ett rätt hårt medborgarkrav.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kanon Lisa!

Anonym sa...

men nu är det ju också så att vi är världsbäst här i Sverige, så vill man vara en i gänget så måste man ju höja sig till vår svensson nivå.. :O) ju..

Anonym sa...

Så sant, så sant.