torsdag, maj 26, 2005

Jag vill inte fira Sverige

Riksdagen satsar hårt på att få svenskarna att fira nationaldagen. En särskild kommitté har utsetts av riksdagen för att uppmuntra kommunerna att lägga lite extra krut på årets firande. Efter att ha fixat så att nationaldagen blev röd dag tycker de väl att vi måste göra något av det. Jag tycker hela grejen är lite löjlig, vi har ju ingen tradition av att fira nationaldagen så varför ska vi bli påtvingade det. Hälften av personerna som röstat om vad de ska göra på nationaldagen på aftonbladets hemsida säger att de inte bryr sig och det gör inte jag heller. Jag är faktiskt inte en särskilt stolt svensk i dessa dagar, jag kan inte vara stolt över ett land där apatiska barn inte får stanna och skräckslagna familjer tvings gå under jorden. Räcker inte Sverige till dess människor också så är det inget land att fira.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Viktigt är ju också att komma ihåg att hela nationalstatstänkandet är patetiskt förlegat. Vi har idag samma system som vi haft sedan 1648, och det känns lite väl larvigt. Ifrågasätt nationalstaten, fira den inte! Bra skrivet!

U-BLOGGING sa...

Nej men nu får du allt ta och skräpa dig Lisa.. Röd visste jag att du var men inte så där mycket.. :O) Nej men seriöst..visst vi har inte haft ett officiellt firande i Sverige, men varför ska vi inte själva få välja om vi vill det eller inte.. Du behöver ju inte gå ut och vifta med flaggor(, även om vi vet att det ändå kommer att sluta så.. :P). Men nu har du en möjlighet till det, eller bara ligga på en gräsmatta och ha picknick och se när molnen åker förbi. Du som individ får en möjlighet att välja... Men det kanske inte är något att eftersträva då det finns risk att svenska folket kanske väljer fel.....
//Andreas

Lisa Falk sa...

Håller helt med John om att hela nationalstststänkandet är så förlegat, så varför börja fira nationaldagen nu! Andreas jag lovar att inte hindra någon som vill fira men tycker man ska tänka efter vad vi firar och varför.

U-BLOGGING sa...

Varför tror du vi firar nationaldagen då? Varför har firandet införts just i år?
//Andreas

Anonym sa...

Inte så konstigt som det kan verka att man nu gjort nationaldagen till helgdag.Svenska folket demokratiska bas är fortfarande nationalstaten, där av en del av EU-motståndet ( även om EU:s inneboende dummhet fortfarande är den största). Att lyfta national dagen är helt enkelt ett sätt att försöka blidka allt för påstridiga EU-kritiker. (för den inneboende dumheten vågar man sig inte riktig på)