tisdag, april 26, 2005

Livstidsstraffet borde avskaffas

Läser i DN att vid årsskiftet avskaffas det kritiserade nådeförfarandet och ersätts av en domstolsprocess. Regeringen ska i framtiden inte besluta om livstidsfångar ska friges. Det är bra hoppas nu att man tar bort livstidsstraffet helt och hållet. Eftersom livstidsstraffet inte finns mer än som begrepp så fyller det inget funktion utan bort bytas mot tidsbestämda straff. Det måste vara en rättighet att få veta hur länge man ska sitta i fängelse och det skulle underlätta rehabiliteringen om fången vet hur framtiden ser ut.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Eller kanske göra livsstilstraffet till ett straff man får på livstid?

Annie sa...

Om man ska göra livstidstraffet till livstif in real, måste man ju fråga vilket syfte ett fängeslestraff ska spela?

Ska man sitta och ruttna bort eller har man en tro att människan kan ändra sig och få en andra chans?

Ersätter man livstidstraffet till todsbestämda straff på låt oss säga 25 år, blir konsekvensen precis så som Lisa säger. Rehabiliteringen blir lättare, man får ett kännbart straff (en markering) och det blir tydligare och fungerar som en morot för internen att också bättra sitt beteende.

Som liberal vägrar jag att se att människan inte kan ändras till det bättre.

Anonym sa...

Kan hålla med. Alla borde kunna få en andra chans, helt klart, men tycker att det känns lite löjligt att kalla detta ett livstidsstraff. Detta är ju som sagt inget som direkt höjer förhoppningen hos den straffade.

Men även om alla skall få en andra chans behöver nog denna verksamhet förbättras på flertalet punkter. Det är inte acceptabelt att släppa någon som verkar klara av att leva ett normalt liv. Antingen får man sitta inne hela livet, eller så får man (med hjälp av god rehablitering) verkligen sträva efter att kunna "komma tillbaka". Detta är ett samspel som måste ske mellan både "fånge" och myndighet.

Jerry sa...

Men får man ett livstidsstraff så har väl människan fått sina chanser? Eller?

Jag tycker inte att livstidsstraffet skall tas bort. Alla människor kan helt enkelt inte gå fria. Oavsett.