torsdag, april 14, 2005

Häxjakt på ungdomsförbund

Jag blev uppringd av radio dalarna idag som hade fått i uppgifter om att en kille känt sig inlurad i centerpartiets ungdomsförbund. Jag måste först klargöra att jag tycker det är tråkigt om någon känner att de själva inte valt att bli medlem, så ska det inte gå till och jag gör allt för att det inte ska hända. Jag tycker också att granskningen har varit bra och nödvändig. MEN, hela frågan om medlemsfusk har gått för långt, det är häxjakt på ungdomsförbund. Vad som helst är en nyhet värd att skriva om, bara man kan hitta ett litet medlemsfusk.

Är verkligen problemet att vi har för många medlemmar i ungdomsförbund i Sverige idag eller är det inte så att vi skulle behöva flera unga som vill vara politiskt aktiva. Eftersom att media just nu ger ungdomsförbund en negativ stämpel som några som lurar folk och bidragsfuskar är frågan hur de påverkar ungdomsförbundens möjligheter att få fler politiskt aktiva unga. Det kan leda till att färre känner att ungdomsförbund är något man vill vara medlem i, det här kan leda till att ungdomsförbund inte får komma ut på skolorna och informera och det leder garanterat till att förtroendet för politiker och politiska organisationer minskar.

Jag tycker det är tråkigt att alla som i medlemmar i ett ungdomsförbund, unga människor som brinner för viktiga frågor som de lägger ner massaor av ideelt arbete på (nej alla politiker tjänar inte massor av pengar), får höra allt det här negativa om sina förbund. Det är en så otroligt onyanserad bild i media just nu. Jag vill se mer av alla duktiga unga politiker som är jätteglada att de fick chansen att gå med i en ungdomsförbund.

1 kommentar:

Anonym sa...

Som Tove Lifvendahl skrev under det pågågående drevet som följde på det "stora avslöjandet" att vänsterpartiet bestod av en massa kommunister.

"Uppdrag granskning har blivit vår tids romerska arena, där vi varje vecka under etiketten 'granskande samhällsjournalistik' har möjlighet att göra tummen ner och ropa in lejonen.
Programmet spelar på våra sämsta sidor - skadeglädjen, blodtörsten och översitteriet. Det är i viss mening inte särskilt annorlunda mobbningen på skolgården.
Vi ryser, men tittar. Fascineras och njuter i smyg. Dessutom tror vi att det finns ett moraliskt imperativ i det hela. Det hade ju gjorts fel, de bad ju om ursäkt - då måste det väl vara rätt?"

Då lade hon fokus på Janne Josefssons prisbelönade journalistik.

Men sanningen är väl att de flesta väl känner till att det i alla typer av organisationer och föreningar förekommer fusk och mygel.

Att medierna just nu låter socialdemokratiska huvuden rulla väcker nog mycken skadeglädje hos många. Men sen slår samma typ av granskande journalistik tillbaka. Slutresultatet är inget annat än ett undergrävande av alla politikers och näringsidkares trovärdighet. När drevet går bör man kanske fråga sig om de som verkligen förtjänar folkligt förakt är medierna...

http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_8303515.asp