fredag, september 29, 2006

Viktigaste feministfrågorna för alliansen

Sluta omyndigförklara kvinnor

Jag vill aldrig se lagar och regler som bygger på att kvinnor själva inte klarar av att göra sina livsval för att de då hamnar i kvinnofällor. Om någon vill vara hemma med sina barn är det ett lika aktivt och ok val som att arbeta. Det viktigaste är att män också har samma möjlighet till det valet.


Arbeta för mer kvinnligt företagande

Ett avdrag för hushållsnära tjänster är ett bra förslag som säkert kommer att ge oss många kvinnliga företagare. Öppna upp för privat sjukvård och skola är ett annat. Varför ska just de oråden många kvinnor arbetar med ses som något där man inte får tjäna pengar? Kan det vara för att kvinnor inte ska tjäna pengar, utan gärna vilja städa och vårda av ren omtänksamhet.


Krafttag mot våldet mot kvinnor

Jämställdhet måste börja hos barnen, alla förskollärare och lärare ska vara utbildade i jämställdhetsfrågor och inget barn ska redan på dagis tvingas in i könsroller. Redan i skolan måste det vara nolltolerans mot killar som kallar tjejer hora och fitta. Alla sexuella handlingar ska bygga på samtycke, det är inte för mycket begärt att man vet att den man har sex med vill ha sex. Använd hela straffskalan vid våldtäkt. Stärk kvinnojourerna. Ge män som slår vård. Här finns massor, återkommer säkert i ämnet.


Lika lön

Arbetsgivare som ger kvinnor mindre betalt än män som gör samma arbete ska kunna dömas i opartiska domstolar för lönediskriminering. Det ska var riktigt dyrt att diskriminera.


Feministisk utrikespolitik

De största jämställdhetsproblemen finns inte i Sverige utan i andra länder. Sverige ska alltid stå upp förmänskliga rättigheter och alltid fördöma all typ av kvinnoförtryck. I EU har Sverige en viktig roll att spela i jämställdhetsfrågorna. Kvinnor som lever i länder där abort är förbjudet ska få komma hit och utföra aborter. Kvinnor har rätt att fly till Sverige om de lever i länder där de förtycks pga. av deras kön.


//Lisa

Inga kommentarer: