måndag, september 25, 2006

Få fastnar i låga löner

Svenska näringsliv släppte idag rapporten "Myten om lönebildningens förlorare". Där slår de fast att väldigt få fastnar i en låg lön. Istället klättrar de flesta snabbt uppåt i lönekedjan. Enligt rapporten är det den lilla grupp som ligger kvar med låga löner riskerar att bli förlorare om minimilönerna blir högre.

Rapporten visar att endast en tredjedel av de med lägst löner inte fått löneökning inom ett år. Efter sex år har andelen krymp till åtta procent. Detta är intressant då det ofta låter på fackförbunden som att det är samma människor som tjänar minst, år efter år. När det inte är samma personer som har de låga lönerna menar Björn Lindgren som skrivit rapporten att minimilönerna bör frysas, folk klättrar ändå oftast snabbt upp i lönekedjan. Istället leder bara höjda minimilöner till högre trösklar på arbetsmarknaden.

Detta låter för mig som självklarheter. LO har naturligtvis redan gett mothugg och håller inte alls med. Klart de inte gör det, de brukar inte bry sig så mycket om människorna utanför arbetsmarknaden. Kan inte låta bli att citera ung vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson i valrörelsen ”Problemet är inte att företag inte har råd att anställa, de är rikare än någonsin”. Har man inställningen att företag har hur mycket pengar som helst och bara skiter i att anställa är det klart att man alltid kan skrika på höjda löner. Men jag tror att det är viktigare att få in de hundratusentals människor som står utanför arbetsmarkanden.


//Lisa

Inga kommentarer: