torsdag, juli 21, 2005

Klart bögar ska ge blod

Göran Persson säger ja till att homosexuella män borde få ge blod och donera organ, skriver tidningen QX bilaga Pride Magazine. Jag kan inte förstå att bögar fortfarande inte får ge blod, trodde vi hade kommit längre med fördomarna än så. Jag förutsätter att testerna som görs på det blodet är så omfattande att det inte finns någon risk att det är smittat. Vi behöver blodgivare så det är ju dumt att inte låta fullt friska människor lämna blod bara för att de är killar som gillar killar.

6 kommentarer:

Christian D. sa...

Det är inte en rättighet att få ge blod. Det handlar om att värna säkerheten hos mottagarna av blodet, inte givarnas känslor.

Det finns många anledningar till vaför man inte får ge blod (uppvuxen på fel ställe i Sydamerika, prostituerad, malariasmittad etc.), och säkerhetsmarginalerna i Sverige är stora. Tur är väl det, för på 80-talet dödade vi ett hundratal mottagare med HIV-smittat blod. Man vill alltid vara på den säkra sidan eftersom man inte känner till allt. Man förstod inte vad HIV var och samma okunskap inför okända sjukdomar har vi idag.

Sedan kan jag hålla med om att farhågorna kanske baseras på fördomar (sedan 1985 har ingen smittats av HIV vid blodtransfusion i Sverige), men "better safe than sorry".

Fredrik Adolvsson sa...

Men vad är skillnaden? Naturligtvis är det bättre att vara säker än ledsen, men jag förutsätter att man testar "hetrosexuellt" blod lika väl som man skulle "homosexuellt", och är man mindre försiktig med blod bara för att det kommer från icke-bögar, vet inte jag om jag vågar råka ut för en olycka. Typ.

Så nej, jag förstår inte problemet.

Anonym sa...

Asså hör´ni ni får inte glömma att vi fortfarande går på lekis ;) Ska bli kul när vi börjar i 1: an, och kanske får nå´n lärare som lär oss lite vett…
Jag tror att mycket av all problematik beror på att vi är sååå känslostyrda, det är okey när man är sött nykär som Lisa är nu, men att vara de uppe på regeringsnivå när man ska ta avgörande beslut, är det verkligen mindre bra i vissa avseenden.

Anonym sa...

Och hur många "smygbögar" finns det inte ute som lämnar blod? nu lämnar jag inte blod själv, och är inte homosexuell, men har för mig att homosexuellas blod är rött lika som alla andras, och hur ser dom egentligen på blodcentralen om det är en homosexuell som lämnar blod?

AndersML sa...

Nej, det är ingen rättighet att ge blod. Och man bör ta hänsyn till statistiska riskgrupper i värderingen. Men SoS regler är varken konsekventa eller moderna.

Idag får folk som uppger (det handlar alltid om vad folk uppger) att de bytt sexpartner en karensperiod, de som varit i riskområden för t ex malaria har en annan, kvinnor som har sex med män som har sex med män (MSM) har en tredje.

Men så finns det de grupper som för evigt är uteslutna ur blodgivarsystemet. I denna SoS-kategori hittar vi prostituerade, sprutnarkomaner och bögar (eg MSM). Sak samma - där tas ingen hänsyn till stabila förhållanden, säkerhet etc.

Det är inte rimligt. Särskilt inte som regelverket kom till i en helt annan situation för AIDS-spridning, det hela baseras på 10-11 fall de senaste 20 åren, och blodet alltid testas (till skillnad från organ, där det inte alltid är möjligt).

Så även om man inte kan förkasta statistisk riskanalys helt, fungerar det inte som argument i detta fall. Fel analysobjekt och gamla analyser.

Således har GP rätt när han vill ändra reglerna.

(Kan f ö tipsa om en artikel på området som Liberala ungdomsförbundets tidning Liebling publicerade förra året.)

jonte sa...

Det är en konstig inställning du har!Att bögar ska få ge blod?!Tänk på hiv risken!Det ska vara så djävla ok med dessa bögar,de ska ha någon slags imunitet tydligen.Men annars så är det ok att hacka på män,trevliga normala män ska man tydligen trycka ner.Men det säger mycket om din person!Vad vill du ha,fikusar eller?!
Typiskt att det är lite inne att klaga på oss män!Men hur är ni feminister själva då med eran konstiga uppfattning om hur män ska vara eller är!Ransaka er själva,ni skrämmer bort männen med eran sjuka inställning.Djävligt avtändande.