fredag, oktober 13, 2006

Moraltest i fusktider

I dessa fusktider är det väl på sin plats att moraltesta sig själv. Så jag snodde lite frågor från P3s moraltest.

Tycker du att vi har några moraliska förpliktelser mot andra människor, eller är det acceptabelt att bara ägna sig åt privata projekt?
Självklart har vi moraliska förpliktelser mot andra människor. I det lilla är det väl att vara snäll, trevlig och hjälpsam. I det lite större att försöka att så gott man kan som enskild människa göra världen lite bättre.

Hur yttrar det sig i ditt liv? Jag har ju arbetat heltid med politik, jag har fått många unga att börja engagera sig. Jag driver frågor jag tycker är viktiga.

Är det rätt om en väl mediterad man och en mindre mediterad kvinna söker samma jobb i ett mansdominerat yrke och kvinnan får jobbet? Nej jag tycker inte att kvotering är en bra väg till jämställdhet. Jag anser inte att någon ska få fördelar pga. av sitt kön, varken män eller kvinnor.

Är det acceptabelt att köpa sexuella tjänster om man betalar bra och det inte finns någon hallick som snor åt sig pengar? Nej! Sex är inte något man har rätt att köpa, det kan inte ses någon vara. Så länge man tar betalt för sex är det inget man frivilligt vill, vill man ha sex har man det utan inblandning av pengar.

Är det ok att en paraplyförsäljare höjer priset på paraplyer om det regnar? Man har självklart alltid rätt att ta ut de pris man vill för något man säljer, sen är det upp till den som köper om han är villig att betala det priset.

Är det acceptabelt att döda i följande fall:

Att begå självmord? Självmord är alltid en tragedi och jag lägger ingen moralisk skuld på den som tar sitt liv. Däremot anser jag att man har rätt att hindra personer från att ta sitt liv.

Att ge dödshjälp? Jag är emot dödshjälp då jag tycker det är alldelse för svårt att sätta upp kriterier för vem som skulle ha rätt till hjälpen. Jag tycker dessutom att sjukvårdens uppgift alltid ska vara att rädda liv, inte ta liv.

Att döda i självförsvar? Det är ok.

Att döda en för att rädda 10? Nej. Men ett undantag skulle t.ex. kunna vara att en person hotar att döda 10 andra, då är det rätt att döda den som hotar. Han har ju själv satt sig i situationen.

Att döda djur för att få mat eller kläder, fast vi kan ana att djuren lider? Det här är en jättesvår fråga som är konstigt att det ändå inte diskuteras mer. Själv äter jag kött nu, efter att ha varit vegetarian i många år. Men jag tycker inte det är lätt att motivera att det skulle vara rätt. Men jag tror att jag tycker människan är mer värd än djur och har rätt att hålla och döda djur. Men lidande ska aldrig accepteras.

Många anser att vuxna människor har rätt till självbestämmande. Vi bestämmer var vi ska bo, äta dricka, och röka. Är det då rätt att förbjuda droger? Ja det tycker jag då man så tydligt ser att droger inte bara skadar personen som tar dem utan även människor i personens omgivning.

Hur ska vi då göra med alkoholen? Om alkohol uppfanns idag hade det nog klassats som en drog. Men att förbjuda det idag är inte rimligt.


//Lisa

torsdag, oktober 12, 2006

Mediasnusk och politikerfusk

Det är då inte lätt att vara politiker. Jag har under dagen försökt att noga tänka igenom vad för lik jag skulle kunna ha i garderoben. Bäst att vara jävligt noga med allt man gör om man har tänkt fortsätta arbeta politiskt. Här gäller det att var perfekt, för få kommer intressera sig för dina drömmar och visioner men många för din misstag och fel.

Jag säger inte att, Cecilia Stegö Chilòs, Anders Carlgren, Maria Borelius, Anna Sjödin, Johan Forsell… har gjort rätt. De har alla i mer eller minde utsträckning betett sig felaktigt, vissa riktigt jävla illa. Men vem har inte det någon gång? Media är så bra att blåsa upp skandaler så det låter som att människor är världens största skitar. Tillslut står vi här med bilden av politikern som en egen ond art.

Det här är så svårt. Media har en jätteviktig roll i att granska maktutövare. Men jag blir ändå så less när det är det enda de granskar. De är så snuskigt fixerade av att hänga ut ministrar och så ointresserad av politikens innehåll. Jag tycker att problemet att människor skräms bort från politiken, färre röstar och politiker föraktet ökar är ett större problem än någon som struntat i att betala tv-licens.

Men tidningar skriver vad folk vill läsa. Ju mer skandaler ju mer läsare. Folk som gottar sig i politikerskandaler och klagar på de snåla politikerna, medan de aldrig engagerat sig något för att förändra något.

Hur som helst har jag:
Kört för fort
Snattat smågodis
Fuskat på prov


//Lisa

tisdag, oktober 10, 2006

Systerskapet är en kvinnofälla

Igår tittade jag på dokumentären Feministerna på SVT. Karolina Ramqvist sågade där tanken om kvinnors systerskap. Jag måste bara hålla med henne.

Inom feminismen talas det ofta om systerskapet. Ett systerskap där kvinnor håller ihop, hjälper varandra och har en enad front utåt i kampen mot patriarkatet. Inget fel i att människor hjälper varandra men när man buntar ihop alla kvinnor till en enda kvinnoklump befäster man ju bara könsroller.

För mig är feminism att göra sig fri från etiketten kvinna, att först och främst bara få vara människa. Men allt för ofta delar bara feminismen upp män och kvinnor i ännu mer i två tydliga grupper. Kvinnor ska hålla ihop, kvoteras in och tyckas synd om. Jag vill inte hjälpa någon bara för dess kön, utan för att det är en person som är värd stöd. Jag uppmuntrar gärna personer som gör bra saker, men struntar i vad de har mellan benen.

I dokumentären pratades också om att män inte ser sig som ett kollektiv utan som individer för att de aldrig stöter på hinder pga. deras kön. Det är precis den friheten jag vill att alla människor ska ha, att få känna sig som individer.


//Lisa

måndag, oktober 09, 2006

Kommentarer kring nya regeringen

Eftersom jag varit på eftervalskonferens i helgen har jag inte hunnit kommentera den nya regeringen. Men här kommer lite av mina tankar om några av de nya ministrarna. De fyra partiledarna hamnade på de poster som var självklara men annars var de flera överraskningar.


Carl Bildt – Utrikesminister

Typiskt att jag inte skrev på bloggen innan att jag gissade att Bildt skulle bli utrikesminister, jag hade ju rätt! Håller inte med alla om att det var en skräll. När inte partiledarna kunde ta posten, då de måste vara i Sverige och ta hand om sina partier, var han det självklara valet. Modigt av Reinfeldt att ta in en tidigare statsminister som han dessutom inte alltid dragit jämt med. Men det är naturligtvis ett väldigt bra val. Carl Bildt är extremt kunnig och kompetent.


Anders Borg – Finansminister

Han hade jag också valt. Kanske mer tjänsteman än politiker, men en finansminister måste inte vara så kul och folklig.


Jan Björklund – Skolminister

Lite nervös blir man när Jan Björklund nu ska kavla upp ärmarna för att få ordning i skolan. Fast vi får vara glada att han inte blev justitieminister.


Nyamko Sabuni – Integration- och Jämställdhetsminister

Precis som i skolpolitiken ogillar jag att nu-ska-det-bli-hårdare-tag-folkpartiet ska ha hand om integrationspolitiken. Nyamko som gillar språktest, slöjförbud och tvångsgynundersökningar för invandrarflickor är inte den jag skulle velat se på den här posten. Fast å andra sidan behövs det någon som vågar diskutera de här svåra frågorna. Däremot har ju folkpartiet mycket bra på jämställdhetsfronten, men jag hade velat se Birgitta Ohlsson på den här posten.


Cecilia Stegö Chilò – Kulturminister

Ideologisk och engagerad. Spännande med en kulturminister som är emot Public Service. Kulturvänstern är nog rädda.


Maud Olofsson – Näringsminister

Perfekt post för Maud! Kul att se vad hon kan göra för hon har ju många spännande idéer. Det känns bra att centerpartiet befäster sin plats som det parti som är mest engagerat i företagar frågorna. Hon är också vice statsminister, det låter ju coolt.


Maria Borelius – Handelsminister

Hoppas hennes engagemang räcker då hon inte har någon politiks erfarenhet att tala om. Men hon verkar bra.


Cecilia Malmström – EU-minister

Kompetent. Hoppas hon klarar att lyfta EU frågorna.


Eskil Erlandsson – Jordbruksminister

Jag gillar Eskil Erlandsson, han var en given minister från centerpartiet. Jag är däremot tveksam om vi behöver en jordbruksminister.



//Lisa

torsdag, oktober 05, 2006

Ny statsminister

Idag får Sverige äntligen en ny statsminister! Jag tror att Reinfeldt kommer bli en bra ledare för landet. Imorgon blir det spännande att se hur den nya regeringen ser ut. Det är mycket möjligt att Maud Olofsson blir vice statsminister då.


//Lisa

onsdag, oktober 04, 2006

Ang abort

När jag skrev om omskärelse i förra inlägget fick jag en kommentar om att ge små barn rätt till sina liv, personen syftade på att förbjuda abort. Det kändes som en så viktig fråga att jag svara i en kor kommentar utan vill skriva ett inlägg.

Jag anser att fri abort är en av de viktigaste rättigheter som kvinnor har. Även fast alla aborter är sorgliga och jobbiga, främst för kvinnan som tvingas genomföra dem, men ofta lika mycket för mannen, är det verkligen inget som ska förbjudas. Här måste vi sätta kvinnans rätt till sin egna kropp främst. Det är helt otänkbart för mig att tvinga kvinnor att föda barn.

Varje år genomförs 20 miljoner osäkra aborter. Jag tycker vi i Sverige ska vara stolta över att man i vårat land kan få hjälp att genomföra en säker abort i medicinskt syfte, och att man dessutom alltid erbjuds att tala med en kurator i samband med aborten. Jag tycker att vi i Sverige ska erbjuda kvinnor från länder där abort är förbjuden att komma hit för att få göra en säker abort.

Självklart är det viktigt att försöka minska aborterna, bl.a. med bra sexualundervisning i skolan, lättillgängliga preventivmedel mm. Jag tycker också det är viktigt att unga tjejer som vill fullfölja en graviditet ska få stöd i det. Men valet måste ligga hos kvinnan.

//Lisa

måndag, oktober 02, 2006

Förbjud all omskärelse!

På TV är det just nu ett program om omskärelse av pojkar i USA. Jag blir så illa berörd att jag inte kan titta. De spänner fast de små bebisarna och skär i dem utan bedövning, de skriker så hjärtskärande. Hela mitt mammahjärta gråter när jag ser det. Jag kan inte se det som något annat än barnmisshandel.

När det gäller omskärelse av flickor är alla så gott som överens om att det är förkastligt. Men på killar är det sällan man hör någon höja rösten om att det inte skulle vara ok. Jag vet att det här är en religiös tradition, men jag tycker inte att det räcker som argument.

1997 friades en man i HD som omskurit sex pojkar utan bedövning samt orsakat svåra infektioner hos dem. HD menar att föräldrarnas religionsfrihet är viktigast här. Jag håller inte med. Ett barns rätt till sin egen kropp och skydd från smärta måste gå före. Bara för att föräldrarna är troende ger det inte dem rätt att anta att barnet vill det här, barn har också religionsfrihet. Självklart får den som vill omskära sig i vuxen ålder.

2001 kom en lag som kräver bedövning och certifierad omskärare när pojkar ska omskäras. Varför går man inte hela vägen och ger pojkar samma rätt som flickor, rätten till att få ha sitt könsorgan intakt och skyddas från smärta?


//Lisa